Szafranowa babka drożdżowa.Jak upiec najlepszą babkę drożdżową?

W naszych rodzinach nigdy nie było wielkiej tradycji pieczenia ciast na święta. Teściowa tradycyjnie robi sernik bez spodu, moja babcia (ta sama, która podzieliła się przepisem na ABSOLUTNIE NAJLEPSZĄ CHRZANOWĄ) piekła makowiec i mazurek. My już kilka lat temu postanowiliśmy trochę zmienić menu świąteczne i je urozmaicić. Pojawiają się nowe potrawy na stołach, choć przy dziecku takie wielkie gotowanie bywa trudne.

Dlatego właśnie cenimy sobie posiłki proste i szybkie w przygotowaniu. Podzielimy się dziś z Wami naszym sprawdzonym przepisem jak zrobić babkę drożdżową z rodzynkami i szafranem. Cudownie żółtą, pyszną od razu po upieczeniu, jak i po kilku dniach np. posmarowaną masełkiem i dżemem (ja tak lubię najbardziej).

Co potrzebujemy?

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru (lub mniej jak lubicie mniej słodkie)
  • 5 żółtek
  • 30 g świeżych drożdży (lub torebka suszonych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła
  • duża garść rodzynek
  • szczypta nitek szafranu

Jak robimy?

Rodzynki namoczyć na noc w szklance czarnej herbaty (może być z dodatkiem łyżeczki rumu). Masło stopić i ostudzić. Z drożdży, łyżeczki cukru , łyżki mąki i dwóch łyżek mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Szafran możemy zalać wrzątkiem (3 łyżki) i zrobić roztwór lub pokruszyć suchy do ciasta. My wolimy zalany wrzątkiem.

Podgrzewamy lekko mleko (gorące zabije drożdże), a żółtka z resztą cukru i wanilią ucieramy na puszystą masę. Odsączamy rodzynki z herbaty.

Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) łączymy w misce i mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki, ponownie mieszamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Przekładamy ciasto do formy na babkę (średniej wielkości) i zostawiamy ponownie na pół godziny.

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, bez termoobiegu.

Na koniec babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. My zostawiamy bez niczego.

Smacznego!

30 komentarzy Dodaj swój
  1. Ciasto drożdżowe akurat nie jest moim ulubionym, ale może z dodatkiem szafranu przypadłoby do gustu moim kubkom smakowym:)

  2. Nie znam babek drożdżowych, brakuje mi tutaj zdjęcia z taką babką poglądowo. Skład wygląda na zachęcający.

  3. Za babkami drożdżowymi nie przepadamy, sale piaskowe jak najbardziej. U nas na wielkanocnym stole koniecznie musi być sernik. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.